Kosten echtscheidingsprocedure

Een scheiding kost geld. Vaak gaat men van een huishouden met twee inkomens naar twee huishoudens met elk één inkomen. Informatie over de kosten van het scheidingsproces is dan ook extra belangrijk. Op internet zijn diverse aanbieders te vinden die met aanlokkelijke tarieven trachten klanten te werven. Het is goed te realiseren dat een bij de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) aangesloten mediator voor u een toevoeging aan kan vragen. Dat houdt in dat de overheid een deel van de kosten vergoedt. Bij zo’n mediator heb je niet uitsluitend via het internet contact over de afwikkeling van de scheiding.

echtscheidingsprocedure

De overheid stimuleert mediation met een geringere eigen bijdrage dan in een procedure op tegenspraak het geval zou zijn. Voor de laagste inkomens geldt een eigen bijdrage van € 56,– pp (tarief 2021). Getoetst wordt aan het verzamelinkomen 2019. Wonen er minderjarige kinderen bij u, dan komt u voor een toegevoegde mediator in aanmerking als uw inkomen lager was dan € 40.400,– pp. De eigen bijdrage bedraagt dan € 112,–. Bij een inkomen tot € 28.200,– pp is de eigen bijdrage € 56,–. Zijn er geen minderjarige kinderen betrokken, dan ligt de norm op € 28.600,– respectievelijk € 20.300,–. Uw vermogen mag maximaal € 30.360,– pp bedragen. Verder verleent de overheid een korting op het aan de rechtbank te betalen griffierecht tot wel 75%.

Het is aan te raden niet uitsluitend af te gaan op aanlokkelijke tarieven voor een scheiding via internet, maar bij een advocaat of mediator bij u in de buurt te informeren naar de mogelijkheden. Binnen ons kantoor is Martien Schijvenaars mediator die in het register van de Mediators federatie Nederland (MfN) is ingeschreven. Meer informatie over gefinancierde rechtsbijstand vindt u op www.rvr.org.

Ervaringen

“Zeer vriendelijke mensen.”

- Samuel

“Ze zijn duidelijk en helpen je snel.”

- Esther

Je bent van harte welkom bij ons gratis spreekuur

Om de drempel zo laag mogelijk te houden, hebben we een gratis inloopspreekuur. Je kunt zonder afspraak bij ons terecht op maandag van 14.00 tot 16.00 uur en op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur.